Neurologii spun că uitarea este un semn de inteligență

Cât de des ți se întâmplă să uiți anumite lucruri? Indiferent dacă uiți data nașterii a unui prieten sau numele unei persoane, până și un cuvânt pe care îl cunoșteai foarte bine acum câteva minute te simți oarecum inconfortabil și deja te gândești dacă nu ai vreo pornire spre amnezie. Conform studiilor recente uitarea reprezintă un semn al inteligenței superioare, tocmai din acest motiv nu trebuie să îți faci griji atunci când uiți anumite lucruri minore.

Conform studiilor unele persoane sunt mai capabile să își amintească anumite lucruri față de altele, unii având o memorie atât de dezvoltată încât pot memora la doar o simplă interacțiune melodii, formule de matematică și multe alte lucruri de acest gen. Este imposibil pentru oameni să memoreze fiecare detaliu minuscul, mai ales lucruri din trecut cum ar fi ceea ce ați învățat în școală, o parte din materie cu siguranță vă va rămâne pe viață în creier iar cealaltă se pierde, fie din cauză că nu i-ați acordat suficientă atenție sau pur și simplu nu au fost lucruri suficient de importante care să vă trezească interesul pentru a le păstra o perioadă mai lungă de timp sau pe care să le folosiți în viața de zi cu zi.

Uneori probabil vă întrebați dacă toate aceste lucruri sunt normale iar cercetătorii Paul Frankland și Blake Richards de la Universitatea din Toronto au descoperit că amintirile vechi din creier sunt „suprascrise” de noi amintiri, acesta fiind principalul motiv al dispariției lor. De asemenea conform studiului se mai arată că dacă o persoană are o memorie mai bună, asta nu înseamnă că persoana respectivă este foarte inteligentă, fapt pentru care studiul arată contrariul, respectiv sunt oameni care memorează toate detaliile însă în același timp sunt oameni care memorează dar își șterg din creier lucrurile mai puțin importante din viață.

„Este important pentru creier să uite detaliile irelevante și să se concentreze asupra lucrurilor care vă vor ajuta să luați decizii în lumea reală” a explicat Richards într-un interviu acordat pentru CNN.

Există un „mecanism” în creier denumit 
hipocamp care se ocupă cu stocarea amintirilor dar care totodată șterge amintirile mai vechi sau mai puțin importante din capul nostru, pentru a ne dirija spre a ne concentra asupra a ceea ce este cu adevărat important, ajutându-ne astfel să luăm decizii mai bune și mai înțelepte. Dacă creierul ajunge să acumuleze foarte multe informații fără să le înlocuiască pe cele vechi se va ajunge la conflicte mintale și ne va împiedica să luăm decizii bune. Spre exemplu, un creier cu prea multe amintiri poate fi indecis, deoarece sunt incluse prea multe variabile.

„Știm că sportul crește numărul de neuroni din hipocampus” a spus Richards. „Sunt foarte multe detalii din viața oamenilor care îi impiedică să aleagă deciziile bune”.

Este mai important uneori să uitați micile detalii, astfel creierul se eliberează și face loc unor noi cunoștințe care poate vă sunt de folos în viață. De asemenea studiul arată că există și oameni cu probleme, spre exemplu dacă vă considerați o persoană ce uita informații importante chiar și după câteva ore de când au fost memorate s-ar putea să existe o problemă serioasă și este important să căutați ajutorul unui medic. Prin urmare, nu este nevoie să vă simțiți incomozi când nu vă amintiți anumite lucruri mici, acest element este primul care vă semnalează că aveți un creier sănătos și 

că mintea dumneavoastră funcționează corect. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *