Situații în care consumul de cafea trebuie evitat

Cafeaua reprezintă mai mult decât un supliment alimentar, reprezintă baza fiecărui început de dimineață pentru mulți dintre noi. În general pentru a trece mai ușor peste o zi aglomerată sau care îmi mănâncă foarte mult timp și nu am dispoziția necesară și nici suficientă energie pornesc de dimineață cu o ceașcă sau cu o cană de cafea care mă ajută să stau activă pe toată perioada zilei. Din păcate foarte mulți procedează în acest fel iar pentru persoanele care nu sunt conștiente că suferă de o boală și beau în continuare cafea trebuie să aibă în vedere mai ales că acest supliment este în primul rând un stimulent al sistemului nervos central și poate să afecteze organismul.

Cafeaua consumată cu moderație nu este unul dintre cele mai rele lucruri pentru organismul omului, însă uneori se trece peste limita zilnică și se ajunge chiar și la două, trei poate chiar patru cafele pe zi iar astfel sistemul nu mai poate funcționa normal și apar efectele negative ale consumului excesiv de cafea.

În primul rând dacă s-a consumat o cantitate mai mare de cafea decât cea obișnuită, există un risc uriaș pentru cei ce suferă de hipertensiune ca tensiunea arterială să crească considerabil în doar 2 ore, acest lucru fiind de doua ori mai grav mai ales în cazul persoanelor ce nu consumă moderat cafea. Totodată cafeaua poate prezenta și un risc crescut pentru adulții tineri, putând chiar să se ajungă la un atac de cord. Conform studiilor cei ce sunt încă tineri și consumă cafea și care totodată au și mici probleme cu tensiunea arterială au un risc de 4 ori mai mare de a suferi un atac de cord dacă spre exemplu au consumat o cantitate mai mare de cafea.

Cafeaua deși este considerată ca fiind un bun stimulent pentru activitatea zilnică din păcate atrage și probleme destul de serioase: atacuri de gută, apariția chisturilor mamare, incontinență urinară, insomnie, indigestie, dureri de cap, poate reduce fertilitatea la femei, afectează sistemul muscular și sistemul osos, înrăutățește simptomele menopauzei și nu este deloc benefică persoanelor ce suferă de diabet de tip 2.

Văzând cât de dăunătoare este cafeaua pentru organism cu siguranță ar trebui să îți pui mai multe întrebări atunci când simțit că ceva nu este în regulă după ce ai băut una sau două cești de cafea. Cel mai bine dacă simți că nu este în regulă să consumi cafeină atunci încearcă pe cât posibil să o eviți și să o înlocuiești cu ceva mai sănătos, cum ar fi sucurile preparate din fructe și legume la tine acasă. Cafeaua poate fi totodată bună dar în același timp îți și poate face rău dacă ai mici probleme de sănătate, motiv pentru care înainte ar trebui să fii bine informată și să știi de la ce provin aceste simptome.

Cafeaua ar trebui să reprezinte doar un surplus de energie pentru o zi încărcată de muncă și nu un lichid pe care să îl consumi de plăcere la câteva ore, fiecare ceașcă de cafea în plus ar putea să te facă să te simți din ce în ce mai rău decât să îți ofere surplusul de energie de care ai nevoie. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *